Psycho-educatietraject

Psycho-educatie betekent uitleggen wat een bepaalde diagnose voor jou betekent. In dit geval: Wat is autisme? Wat betekent het hebben van autisme voor jouw leven en wat betekent het voor jouw omgeving? In het kort kunnen we nu al zeggen dat de informatie bij mensen met autisme op een andere manier verwerkt wordt in de hersenen. Als je snapt hoe dat werkt, kun je er gemakkelijker mee omgaan.

Speciaal voor tieners (en hun omgeving) is het psycho-educatie traject “Vind je eigen weg met jouw autisme” ontworpen. In dit traject komen de volgende pijlers aan bod: Voorlichting over de diagnose, handvatten om met de diagnose om te gaan en acceptatie van de diagnose. Dit psycho-educatietraject belicht ook de zelfredzaamheid van het kind. Er zal ook worden gekeken naar wat het kind wél kan en er wordt geleerd wat hij of zij zelf kan doen om zich goed te voelen en wat hij aan zijn omgeving kan en mag vragen. Ouders en/of leerkrachten worden nauw betrokken bij dit traject.

In een kortdurend en krachtig psycho-educatietraject begeleid ik tieners in het vinden van hun eigen weg met hun autisme. We starten op een begrijpelijke, realistische manier met uitleggen wat autisme is. Ik gebruik hiervoor het boek en werkboek ‘Vind je eigen weg met jouw autisme’. Samen behandelen we strategieën en hulpmiddelen met als doel dat de tieners uiteindelijk zelfverzekerder zijn over hun eigen mogelijkheden, mét de acceptatie van hun autisme. Dit alles gebeurt in acht bijeenkomsten van 45-60 minuten.

Meer weten? Kijk op de website van Spectrumvisie. Hier vindt u ook alle informatie over kosten en inschrijven.